Zondag 4 augustus 2024 staat Orvelte in het teken van de dag van de oogst. Een jaarlijks terugkerend cultureel en educatief evenement wat bruist van energie.
Dorsteam Ruinen komt met hun authentieke dorsmachine demonstratries geven. De rogge is een paar weken geleden gemaaid en gedroogd. Aan het eind van het dorsproces bakken de dames van het dorsteam spekdikkens van het meel. De stro balen worden op de platte wagen geladen en geschonken aan de Schaapskudde in Orvelte.
De dansvloer is dit jaar voor de Schaop’ndansers uit Exloo. Zij dansen er vrolijk op los op de maat van de accordeon muziek…
St. Cecilia uit Elp komt met hun boerenkapel de Brink en diverse locaties in het dorp verblijden met hun vrolijke muziek.
De handdraaimolen van Bert zal volop draaien om het de kinderen naar hun zin te maken op de weide aan het Melkwegje waar tevens IJksmakerij Tikje Anders van Piri te vinden is met lekker zelfgemaakt ijs.
De oude tractoren maken tussen 11.00 en 12.00 uur een toer rond Orvelte en stellen hun oude tractoren op aan het Melkwegje zodat bezoekers alles over deze prachtige oldtimers te weten kunnen komen en er mee op de foto kunnen.
Op de kleine weide tegen over de Snuiter aan de Schoolstraat laat een team van 6 zeismaaiers hun kunsten zien en kunnen bezoekers zelf een baantje maaien met de zeis onder begeleiding van Christ en zijn team.
Op de Brink kan lekker gestruind worden tussen de mooie kramen van de gevarieerde Orveltermarkt. Van heerlijk vers gerookte knoflookstrengen en worst tot mooie schapenvacht. Voor elk wat wils op de markt. Ook is er een fijn terras met betaalbare catering aanwezig op de Brink evenals een toiletunit welke netjes wordt schoongehouden.
Wees niet bang voor een buitje maar trek goede schoenen of laarzen aan en kom lekker genieten van deze mooie dag.
De toegang is gratis en mede mogelijk gemaakt door de Stichting Coöperatief Orvelte door een bijdrage uit de parkeergelden.